Općina Vratišinec, Dr. Vinka Žganca 2, 40316 Vratišinec
img1
Tel: 040 866 966
sjena

Udruge

RK "SOKOL" Vratišinec

POVIJEST RUKOMETNOG KLUBA SOKOL VRATIŠINEC

Rukometni klub Sokol Vratišinec najstarija je sportska udruga na području Općine Vratišinec koja je sa radom je započela 1960. godine, dok je prva 'prava' rukometna utakmica odigrana već godinu dana ranije, povodom obilježavanja Dana mladosti.
Djelujući na svom početku kao sekcija Društva za tjelesni odgoj Partizan, rukometaši Vratišinca već u prvoj godini postojanja ostvaruju odlične sportske rezultate. Tako su na Općinskom prvenstvu Murskog Središća zauzeli prva dva mjesta sa ekipama Partizan I i Partizan II.
Zbog tog iznimnog rezultata prva rukometna momčad Partizana dobiva pravo nastupa u prvenstvu Rukometnog podsaveza Čakovec.
U Vratišinec 1952. godine dolazi mladi i ambiciozni učitelj Zvonimir Žnidar. Zajedno sa učenicima škole, mladeži sela i entuzijastima bivšeg sokolskog društva osniva društvo za tjelesni odgoj 'PARTIZAN' Vratišinec.
Dvorana Zadružnog doma koji je izrađen 1948. godine uređena je u vježbaonicu u kojoj su gotovo svaku večer vježbali članovi, članice, omladinci, omladinke, pioniri i pionirke ovog društva. Svi ovi uvježbani uzrasti veoma su uspješno sudjelovali na gotovo svim susretima i višebojima koje je organizirao bivši kotarski odnosno Općinski odbor DTO Partizan Čakovec. Omladinke i Omladinci veoma uspješno sudjeluju na Republičkim susretima mladih u Rijeci, Beogradu i Titovom Užicu.
Zakon o obaveznom sedmogodišnjem odnosno osmogodišnjem školovanju doveo je u školske klupe i starije đake od generacije koje su redovito pohađali nastavu. Tu su se u klupama našli gotovo 'regruti' koji su željeli dalje izučavati kakav zanat ili daljnju izobrazbu. U okviru viših razreda OŠ Vratišinec djelovala je i foto sekcija čiji je voditelj bio Zvonimir Žnidar, dugogodišnji ravnatelj OŠ, te zahvaljujući njemu i ljubavi prema fotografijama ostavio je mnoštvo fotografskog materijala koji nam danas svjedoči o prošlim vremenima, događajima i ljudima.
Na lokaciji bivšeg Sokolskog doma koji je u požaru 1943. godine izgorio, a nakon II svjetskog rata i bio porušen, Zvonimir Žnidar sa učenicima školske godine 1956/57. uređuje prvo rukometno igralište.
Bilo je to travnato igralište sa ukopanim linijama u obliku slova U, a iza njega prema pruzi u smjeru istok-zapad izgrađeno je travnato odbojkaško igralište. U vrijeme žetve na toj lokaciji vršila se klasje pšenice i raži.
1958 godine učenici škole i omladine mjesta pod vodstvom učitelja Zvonimira Žnidara i Josipa Horvata skidaju humus na travnatom rukometnom igralištu i navoze iz Muskog Središća crnu šljaku (leš) koju su ostavljale lokomotive parnjače na željezničkom kolodvoru. Ukopani su prvi drveni četvrtasti golovi sa nosačima mreže. Prijašnji golovi bili su okrugli prirodni materijal (joha). Prilikom proslave dana mladosti 1959 godine na Sokolskom je organizirana rukometna utakmica između reprenzentacija škole i generacije učenika koji su ranije završili osnovnu školu. Pobijedila je ekipa osnovne škole, a kod poražene ekipe stvara se neka vrsta inata, te redovno treniraju kako bi za sedam dana odigrali revanš utakmicu sa ekipom škole koja uslijed visokog vodstva ponosno napušta teren.

Osnivači D.T.O. 'PARTIZAN' Vratišinec:

Antun Bukovec – Dida
Mijo Leško
Bolta Zobić
Franjo Novak - Stričo
Antun Horvat – Poštar
Vinko Petković


POČETAK SLUŽBENOG RUKOMETA U VRATIŠINCU

1960. godine u okviru DTO 'PARTIZAN' osniva se rukometna sekcija koja odmah započinje s natjecanjem u rukometnom prvenstvu bivše Općine Mursko Središće.

Sudionici prvog rukometnog prvenstva Općine M.Središće:
Partizan I Vratišinec, Partizan II Vratišinec, Križovec, Peklenica, Mursko Središće i OŠ Mursko Središće

Utakmice su igrane četverokružnim bod sistemom, a sudili su Rudolf Lajtman iz Vratišinca i Rudolf Jambrošić iz Križovca. Prvo mjesto sa maksimalnim brojem bodova pripalo je ekipi Partizana I, a drugo mjesto ekipi Partizana II, koje je ubilježila tek jedan poraz – onaj od prve ekipe.

PARTIZAN 1
Josip Zadravec – Poštar, Hinko Tuksar – Hugo, Zvonko Trstenjak, Josip Vrančić – Krajičov,
Valent Lisjak – Krohčov, Stjepan Bedić – Rašljač, Andrija Šoltić – Ašo, Branko Mađarić – Lenčekov, Antun Matoša – Lajtmanov i Ivan Tkalec

PARTIZAN 2
Stjepan Vincek, Stjepan Turk – Vantus, Martin Vugrinec – Cofekov, Stjepan Tuksar – Čikin,
Franjo Trstenjak – Matuzelenin, Ivan Modlic, Branko Munđarić, Antun Vincek, Marijan Bedić, Dragutin Sovar – Pojki, Stanko Kostanjević – Leškov

Rukometno prvenstvo podsaveza Čakovca 1961/62
Ekipa Partizana Vratišinec kao prvak Općinske lige M. Središće 1961. godine uključuje se u prvenstvo rukometnog podsaveza Čakovec u kojemu snagu odmjerava sa slijedećim ekipama:

Partizan – Mala Subotica, Partizan – Macinec, Partizan – Novo Selo Rok,
Partizan – Šenkovec, Partizan – Strahoninec, Izviđač – Čakovec, Metalac – Čakovec.

Zbog velikog zahlađenja jesensko prvenstvo Čakovečkog podsaveza je dva kola ranije odgođeno za proljeće, a nakon pet odigranih kola naša ekipa ugodno iznenađuje te zauzima treće mjesto iza ekipa N. S. Rok i Šenkovca. Na kraju natjecateljske sezone 1961/62. naša ekipa završila je na petom mjestu sa pet pobjeda, jednom neriješenom i šest izgubljenih utakmica (11 bodova i gol razlika 134:117).
U tim prvim danima veliku moralnu i stručnu pomoć kluba davali su Mirko Bralić, tajnik rukometnog podsaveza Čakovca (inače i rukometni sudac), Živković (Gombo) i Liber koji su često o svom trošku dolazili u Vratišinec da bih održavali ogledne rukometne treninge.
Boje ekipe u toj su natjecateljskoj sezoni branili:
Josip Zadravec, Hinko Tuksar, Antun Vincek, Josip Vrančić, Zvonko Trstenjak, Antun Bukovec, Rudolf Martinjak, Ivan Tkalec, Stjepan Bedić, Marjan Bedić, Dragutin Sovar.
Iz susjednih mjesta Peklenice i Murskog Središća ekipu su pojačali Franjo Nerer, Ignac Sklepić i Stjepan Dobranić.

Najuspješnije sezone rukometnog kluba iz Vratišinca

Prvi naslov rukometnog prvaka podsaveza Čakovec za sezonu 1964/65
1 Partizan (V)   5 4 0 1    113:74   8

Boje kluba branili su slijedeći igrači:
Hinko Tuksar, Zvonko Trstenjak, Stjepan Dobranić Antun Bukovec, Josip Vrančić, Antun Vincek, Andrija Šoltić, Josip Golubić, Dragutin Sovar, Zvonimir Žilavec, Stjepan Vincek, Marijan Bedić i Ivan Sovar (Gandi).

Prvaci takmičarske sezone Međimurske rukometne lige 1979/80
Boje kluba branili su slijedeći igrači:
Rudolf Kvakan, Stjepan Zadravec, Vlado Borovčak, Slavko Jalšovec, Vladimir Culjak, Dragutin Ratajec-Slonek, Zlatko Mrazović, Franjo Dunjko, Zlatko Žagar, Dragutin Škvorc, Antun Bukovec, nova imena igrača koji se ovdje pojavljuju su Josip Tuksar, Darko Jambrošić, Stjepan Lisjak

Natjecateljska sezona 1985/86
–jedna od najuspješnijih rukometnih sezona u povijesti Vratišinca

Seniori
1 Partizan V   12 12 0 0   289:187   24

Omladinci
1 Partizan V   8 8 0 0   145:81   16

Natjecateljska sezona 1988/87

–najbolji plasman ekipe Vratišinca u rukometnoj ligi RSZO Varaždin-Čakovec
Klub do danas sudjeluje u Međužupanijskoj ligi Varaždin –Čakovec gdje ostvaruje solidne rezultate.

ŽENSKI RUKOMET

Na inicijativu rukometnog podsaveza Čakovec 14. 09. 1961. u Vratišincu je održan rukometni turnir na kojem je nastupila ekipa boreći se za naslov jesenskog prvaka podsaveza.
Zahvaljujući dobroj organizaciji RK ''PARTIZAN'' Vratišinec turnir je uspio iznad očekivanja prema tonu mještana bodrila je igračice koje su nastupale neprekidno od 10-14 sati. Ekipa rukometa iz Macinca osvojila je naslov prvaka, a ekipa domaćina zauzela je četvrto mjesto na turniru. Za domaću ekipu nastupale su: Marija Bursač, Marija Pranklin, Đurđa Sovar, Marija Jezernik, Anđa Zadravec, Barbara Novak, Marija Lisjak, Emilija Lisjak.
Na godišnjoj skupštini rukometnog podsaveza Čakovec 2. 12. 1961. godine između ostalog zaključeno je slijedeće: i pored svih nedostataka podsavez je uspio provesti razna propagandna natjecanja među kojima je naročito uspio ženski turnir u Vratišincu.
Ženska rukometna ekipa 'PARTIZAN' Vratišinec veoma je uspješno sudjelovala na ženskom rukometnom turniru u Rijeci, te zauzela solidno 2. mjesto, a kao nagradu za uspjeh, omogućeno im je sudjelovanje na turniru u Titovom Užicu povodom Dana mladosti. U Vratišincu se osjeća nedostatak sportskih sekcija i klubova u koje bi se aktivno uključivala ženska mladež, te je stoga RK SOKOL u svoje redove pored pionirskih i omladinskih uzrasta dječaka uključio i djevojčice OŠ Dr. Vinka Žganca.

MLADI

Za održanje tradicije rukometa u Vratišincu, bilo je neophodno u klub privući mlade naraštaje. 1982. oformljen je pionirski uzrast koji su sačinjavali slijedeći igrači: Damir Farkaš, Davor Matoša, Danijel Bukovec, Siniša Škvorc (Zambata), Dragan Žagar, Boris Radiković, Robert Šafarić, Damir Murković (Štilike), Damir Jezernik, Darko Jambrošić (Osim), Siniša Antolašić, Milivoj Majsan, Robert Žganec, Vjeran Šimunić, Ivan Zadravec i Antun Bedi.
Uprava kluba RK Sokol dugi niz godina je u suradnji s RS Međimurja organizirala za vrijeme školskih praznika rukometni kamp u Vratišincu, čiji je stručni voditelj bio Antun Bukovec.
Rezultati rada rukometne škole vidljivi su u natjecanju lige osnovnih škola, gdje ekipa Vratišinca 2002.godine zauzima drugo mjesto. Iz navedene generacije proizlaze i vanserijski igrači koji sportske karijere nastavljaju u klubovima višeg ranga (PIPO-IPC).
RK Sokol nekoliko je godina organizirao rukometni turnir mladih dobnih skupina po ulicama naselja Vratišinec i Gornji Kraljevec. Mlađi kadeti već nekoliko godina za vrijeme zimskih mjeseci sudjelovali su u ligi mlađih kategorija koje organizira RS Varaždin u dvorani Gaberje u Varaždinu.
Danas mlade naraštaje rukometu podučava profesor Varga u osnovnoj školi Dr. Vinka Žganca. A veliki broj djece uključeno je u rad mlađih skupina MRK Međimurje.

UREĐENJE IGRALIŠTA

Domaći teren je domaći

Plasmanom u međuopćinsku ligu u sezoni 1981/82 RK Partizan svoje utakmice kao domaćin odigrava na igralištu OŠ Mursko Središće. Rukometne je golove traktorom iz Vratišinca dovozio Rudolf Mikolaj, pošto su golovi na igralištu OŠ Mursko Središće bili u lošem stanju.
Zbog velikog broja odlazaka igrača prve ekipe u vojsku, ona je desetkovana, pa nastupa sa mlađim kadrom: Miljenko Murković, Antun Bukovec, Ivan Podgorelec, Željko Levačić, Zdravko Rukljač, Dražen Mikolaj, Rudolf Kvakan, Predrag Martinjak, Slobodan Žagar.
Igrači i uprava Partizana uložili su mnogo truda, znoja i vlastitih financijskih sredstava, te uz pomoć MZ Vratišinec i SIZFK Čakovec asfaltirali rukometno igralište kod OŠ Dr. Vinka Žganca.
Zatim su uređene zaštitne mreže, iscrtane linije na asfaltnoj podlozi a izgrađena je i nadstrešnica za gostujuće i domaće igrače.
Novim zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi Vratišinec postaje općinsko središte. Zahvaljujući upornosti i razumijevanju općinskih poglavara na rukometnom igralištu kod OŠ Dr. Vinka Žganca izgrađena je rasvjeta za odigravanje noćnih utakmica. Velik doprinos izgradnji javne rasvjete na igralištu doprinijeli su: Rudolf Tarandek – nabava reflektora, Dražen Mikolaj i direktor Elektre Dražen Berkopić. Samim tim stvoreni su uvjeti za treniranje i igranje noćnih utakmica u Vratišincu. Do danas oni su nekoliko puta obnavljani te služe brojnim udrugama za treniranje ili održavanje bilo kakvih događanja u nočnim satima. Igralište je 2017.godine obnovljeno novim slojem asfalta te je izvršena rekonstrukcija i sanacija ograde te kučice za rezervne igrače.

TURNIRI

RK Partizan organizirao je 1985. godine prigodom proslave 25 godina igranja rukometa u Vratišincu prigodni rukometni turnir koji će narednih godina, sve do 1994. godine, zvati Memorijalni turnir 'Zvonimir Žnidar' u spomen na preminulog osnivača i dugogodišnjeg predsjednika kluba, koji je uoči 25 obljetnice preminuo.
Od 1994. godine turnir mijenja ime u Memorijalni turnir 'Danijel Bukovec' kao sjećanje na prerano preminulog igrača Danijela Bukovca.
od 2007. godine rukometni turnir mijenja svoj naziv zbog prerane smrti Zlatka Farkaša te do danas on nosi ime memorijalni rukometni turnir Danijel & Bajo.
Klub još sudjeluje ili je sudjelovao ja turnirima u Nedelišću, Čakovcu, Pribislavcu, Lepoglavi, Hlapičini, Goli, Zalaegerzsegu i Varaždinu.

RUKOMET U VRATIŠINCU DANAS

Ni nakon punih 58 godina od kako je započelo igranje rukometa u Vratišincu volja i želja za tim momčadskim sportom ne jenjava. Ljubav prema sportu odnosno rukometu ne prestaje te se klub unatoč teškim vremenima za sport opčenito ne predaje te funkcionira. Nažalost reorganizacijama rukometnih liga za nanjiži rang natjecanja trenutno, a to je treća hrvatska rukometna liga potrebna su znatna financijska sredstava koja nažalost klub nije u mogučnosti uprihoditi stoga klub da se ne ugasi odigrava niz prijateljskih utakmica te sudjeluje na nekoliko turnira čekajući bolja vremena kada bi se prema vlastitim mogučnostima uključili u neku od liga.

Sastav seniorske ekipe u 2018.godini:
Mario Šarić, Mladen Martinjak, Ivica Premuš, Denis Jambrešić, Miljenko Tomašić, Siniša Škvorc, Alen Rendarić, Robert Tarandek, Dario Zadravec, Danijel Lipović, Andrija Kvakan, Matija Kraljić, Karlo Novak, Patrik Tarandek, Krunoslav Tarandek, Josip Kvakan

PREDSJEDNICI KLUBA:

• Zvonimir Žnidar
• Mijo Leško
• Antun Bukovec – Dida
• Antun Bukovec – Čuko
• Rudolf Kvakan
• Dragutin Radiković
• Zlatko Žagar
• Dražen Mikolaj
• Damir Mikulić
• Josip Kvakan
NATRAG

Iz kataloga događanja

Trenutno nema događanja.
SVA DOGAĐANJA

Obavijesti

Nema ubilježenih obavijesti.
SVE OBAVIJESTI

Novosti

SVE NOVOSTI