Općina Vratišinec, Dr. Vinka Žganca 2, 40316 Vratišinec
img1
Tel: 040 866 966
sjena

Novosti

45. obljetnica smrti akademika Dr. Vinka Žganca - Općina Vratišinec

45. obljetnica smrti akademika Dr. Vinka Žganca


Dr. Vinko Žganec, najpoznatiji hrvatski etnomuzikolog, rođen je  u Međimurju, u mjestu Vratišinec, 20. siječnja 1890 , a hrvatsku povijest zadužio je kao jedan od najvećih hrvatskih  zapisivača narodnih pjesama, plesova i običaja. Sakupio je, zabilježio i snimio na magnetofonsku vrpcu više od 25 000 narodnih popijevki, melodija za razna glazbala, plesova i kola te raznih narodnih običaja, a osim međimurskih popevki, dr. Vinko Žganec  arhivirao je i pjesme cijelog kajkavskog područja, područja Slavonije, Bačke i Baranje te područja izvan Hrvatske u kojima je sačuvana hrvatska narodna pjesma.


Akademik Vinko Žganec umro je 12. prosinca 1976. godine i pokopan je na vratišinskom groblju, a svake godine u Vratišincu se obilježavaju godišnjice njegova rođenja i smrti. U organizaciji Općine Vratišinec, 45. godišnjica smrti obilježena je polaganjem vijenaca kod rodne kuće dr. Vinka Žganca i paljenjem svijeća kod njegove biste u Vratišincu, koja je postavljena povodom obilježavanja 30. godišnjice smrti. 


Obilježavanju su nazočili načelnik Općine Vratišinec Mihael Grbavec, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak, predsjednica Općinskog vijeća Općine Vratišinec Milena Granatir, predsjednica KUD “Društvo žena Gornji Kraljevec” Štefica Jambrošić, članovi Mješovitog pjevačkog zbora “Dr. Vinko Žganec” Vratišinec i mještani.


Na značaj akademika Vinka Žganca za Međimurje i Vratišinec u svojim su se govorima osvrnuli načelnik Općine Vratišinec Mihael Grbavec, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak, i ravnateljica Osnovne škole “dr. Vinka Žganca ” Vratišinec Maja Lukman Šprajc, koji su obilježavaju nazočili zajedno sa predsjednicom Općinskog vijeća Općine Vratišinec Milenom Granatir, predsjednicom KUD-a “Društvo žena Gornji Kraljevec” Šteficom Jambrošić, predstavnicima kulturnih društava i udruga s područja općine i mještanima.


Recitacijom o dr. Žgancu obilježavanje su oplemenili učenici OŠ “dr. Vinka Žganca” Vratišinec, a značajan doprinos svojim dolaskom obilježavanju je dao unuk dr. Žganca, Tomislav Žganec, koji je s ponosom ispričao sjećanja i anegdote koje ga vežu uz djeda.


Kao narodni preporoditelj, dr. Vinko Žganec jedan je od najzaslužnijih za oslobođenje i priključenje Međimurja domovini Hrvatskoj. Još 1916. godine u Zagrebu je izdao prvi svezak “Hrvatskih pučkih popijevaka iz Međimurja” koji je pobudio veliki interes, gotovo senzaciju u kulturnim i političkim krugovima Hrvatske, te odigrao veliku ulogu pri konačnoj odluci Versajske mirovne konferencije da Međimurje ostane u sastavu Hrvatske, a od zaborava je spasio međimursku popevku koja je 2018. godine uvrštena na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.


izvor:: Međimurska županija


Objavljeno: 12.12.2021.


Iz kataloga događanja

Trenutno nema događanja.
SVA DOGAĐANJA

Obavijesti

Nema ubilježenih obavijesti.
SVE OBAVIJESTI

Novosti

SVE NOVOSTI